Wij zijn open van 11:00 tot 17:00 | 0252-520503 | Satellietbaan 17F 2181 MG Hillegom
20 januari 2020

3 tips voor het aanschaffen van een duurzame kachel.

houtkachel

Door de jaren heen is er veel onzekerheid ontstaan over de toekomst van houthaarden. Deze onduidelijkheid is ontstaan door de verscherpte milieuregels en de discussie omtrent de overlast. Bij Walo Haarden & Kachels begrijpen we dat er hierdoor vraagtekens kunnen ontstaan bij het aanschaffen van een houtkachel. Ik kan u één ding garanderen; het blijft een verantwoorde keuze om een houtkachel aan te schaffen. Maar waar moet u op letten tijdens het koopproces? Ik geef antwoord op deze vraag aan de hand van 4 tips. 

 

1. Voldoet de kachel aan de nieuwe EcoDesign regels?

Per 1 januari 2020 zijn de nieuwe EcoDesign richtlijnen ingegaan. Deze Europese wetgeving, die eerst gepland stond voor 2022, bevat producteisen voor nieuwe houtkachels en biomassagestookte ketels. De kwaliteits- en emissie eisen zijn flink verscherpt waardoor de uitstoot de komende jaren zal verminderen. Alle nieuwe houtkachels moeten minimaal 75% rendement hebben en mogen maximaal 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Voldoet de nieuwe houtkachel hier niet aan? Dan mag deze niet verkocht worden. 

Maar het doel van de EcoDesign wetgeving houdt niet op bij het verminderen van de uitstoot. De bewustwording van de stokers moet vergroot worden om overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche pleit voor een keurmerk voor stookhout en een stook training bij de aanschaf van een nieuwe kachel. Daarnaast is een vakkundige installatie volgens de DE-erkenning en een bewustwordingscampagne voor bestaande stokers noodzakelijk. Benieuwd hoe u verantwoord kunt stoken? Lees hier de 5 tips van Jan

 

2. Is het rookkanaal volledig CE-gecertificeerd? 

Rookkanalen spelen een grote rol voor de duurzaamheid van uw houtkachel. Zo moeten de gebruikte materialen volledig CE-gecertificeerd zijn. Voor het bouwen van het rookkanaal moeten met vele zaken rekening gehouden zodat de rookgassen optimaal en veilig afgevoerd kunnen worden. Enkele van deze zaken zijn: 

  • Hittebestendigheid: het rookkanaal moet bestand zijn tot 600 °C in gebruik of tot maar liefst 1000 °C (wanneer een schoorsteenbrand ontstaat).
  • Uitmonding: de regelgeving omtrent de uitmonding van het rookkanaal, zoals de afstand tot de buren. 
  • Isolatie: er moet goede isolatie worden gebruikt om de veiligheid en een positief rendement te waarborgen. 
  • Ruimte: er moet voldoende ruimte zijn om aan de afstandseisen tot brandbare materialen te voldoen. 

 

3. Heeft de kachel een typeplaatje en Ecolabel? 

Sinds 1 januari 2018 dienen alle haarden en kachels die in Nederland verkocht worden, voorzien te zijn van een Ecolabel. Dit Ecolabel zorgt ervoor dat op alle (elektrische) apparaten het nominaal vermogen te zien is. Daarnaast staat erop vermeld tot welke Energie Efficiëntie klasse de haard of kachel behoort. Het is daarom aan te raden om altijd even te controleren of de haard voorzien is van dit label en een bijbehorend typeplaatje. 

 

Als NHK detaillist is Walo aangesloten bij de Stichting NHK verkoop-installatie (voorheen Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde). Bij ons bent u er zeker van dat de haarden en kachels voldoen aan de strenge EcoDesign eisen. Ook zijn al onze haarden en kachels voorzien van een CE-gecertificeerd rookkanaal en Ecolabel. Heeft u nog vragen na het lezen van de tips? Maak een afspraak of kom langs in onze showroom te Hillegom.