Wij zijn open van 11:00 tot 17:00 | 0252-520503 | Satellietbaan 17F 2181 MG Hillegom
18 december 2019

5 tips om verantwoord te stoken en overlast te voorkomen.

Verantwoord thuisstoken

Er is niets gezelliger dan een brandend haardvuurtje op een koude winterdag. Vandaar dat veel huishoudens kiezen voor een houtkachel of openhaard in de woonkamer. Ideaal om een knusse sfeer te creëren, maar het kan voor enige overlast voor jezelf en de buren zorgen. Bij het verbranden van hout komen namelijk fijnstof en andere stoffen vrij. Om deze overlast te voorkomen moet het thuis stoken op een verantwoorde manier gebeuren, maar hoe moet dat dan? Stook verantwoord en voorkom overlast door middel van deze vijf tips van Jan. 

 

1. Stook alleen droog en onbewerkt hout

Droge houtblokken met een vochtgehalte onder de twintig procent geven de minste hoeveelheid fijnstof en rook af bij verbranding. Droog hout kun je herkennen aan barsten en loslaten schors. Hak je zelf het hout? Droog het hout dan minimaal twee jaar. 

Naast vochtig hout is het ook af te raden (in sommige gevallen zelfs verboden) om behandeld, geïmpregneerd, gelijmd of geverfd hout te gebruiken zoals spaanplaten, papier, karton of laminaat. BIj de verbranding van deze materialen komt er veel rook, vliegas en zware metalen vrij

 

2. Stem de grootte van de kachel af op de te verwarmen ruimte

Zorg ervoor dat het vermogen van de kachel, oftewel de hoeveelheid warmte die af wordt gegeven, past bij de inhoud van de ruimte. Als het vermogen van de kachel namelijk te groot is, kan er niet maximaal gestookt worden zonder dat er veel schadelijke stoffen vrijkomen. Andersom moet de kachel ook geen te klein vermogen hebben, want dan wordt de ruimte onvoldoende verwarmd. 

 

3. Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof en een goede ventilatie in huis

Ventilatie is erg belangrijk om te zorgen dat het vuur genoeg zuurstof krijgt om te kunnen branden en om schadelijke stoffen af te voeren. Zet daarom altijd de ventilatieroosters in huis, de luchttoevoer van de kachel of de klep in de schoorsteen helemaal open. 

Om zo min mogelijk overlast voor de omgeving te zorgen is de plek van het rookkanaal cruciaal. Zorg er altijd voor dat het rookkanaal boven het dak uitkomt en niet op een plek waar buren last kunnen hebben van de rook. Handig om te weten: soms is er een vergunning nodig om een rookkanaal aan te mogen leggen.

 

4. Stook niet als het windstil of mistig weer is

Wanneer het windstil of mistig weer is blijft de rook lang in de lucht rondom het huis hangen. Dit is kan leiden tot erg ongezonde lucht, oftewel luchtvervuiling. Wil je weten of het verantwoord is om te stoken met de huidige weersomstandigheden? Raadpleeg dan de Stookwijzer.

 

5. Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger

Een schone schoorsteen zorgt voor een goede ventilatie en een optimale verbranding. Doordat het rook goed naar buiten kan wordt een veilige situatie gecreëerd en is er minder kans op een schoorsteenbrand. 

 

De houtkachels- en haarden van Walo zijn van de beste kwaliteit, waardoor verantwoord stoken je goed af zal gaan. Toch nog niet helemaal zeker van je zaak? Wij geven graag meer tips over thuis stoken.