Wij zijn open van 11:00 tot 17:00 | 0252-520503 | Satellietbaan 17F 2181 MG Hillegom
3 december 2019

Een gaskachel, verstandige aankoop of niet meer van deze tijd?.

Gas als goedkoopste energiebron

 

Het is de laatste tijd onderwerp van gesprek: een gasvrije toekomst. Doordat het gasgebruik de afgelopen jaren onder de loep is genomen heeft de overheid plannen om de regels rondom het gasgebruik te verscherpen en zelfs af te schaffen. Bent u van plan om binnenkort een gashaard aan te schaffen maar zijn er vraagtekens ontstaan door de plannen van de overheid? In deze allereerste tip van Jan geef ik antwoord op de vraag: is het nog verstandig om een gaskachel aan te schaffen? 

 

Wat houden de maatregelen rondom het gasgebruik in? 

De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door broeikasgassen, waar aardgas deel van uitmaakt. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten we daarom minder aardgas verbruiken. Middels onderzoek zijn er door de jaren heen veel CO2-neutrale manieren van verwarmen bedacht. Denk hierbij aan zon- en windenergie. 

Het verbieden van aardgasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen behoort tot de maatregelen die reeds doorgevoerd is. Hierdoor moeten bewoners bij aanschaf van een nieuwbouwhuis kiezen uit een van de alternatieven, zoals een warmtepomp. Echter zijn de bestaande huizen nog steeds voorzien van aardgas en zal dit naar verwachting nog zeker tot 2050 zo blijven. Waarom? Omdat het ombouwen simpelweg erg duur is, namelijk tussen de 30.000 en 50.000 euro per woning 

 

Vijf voordelen van een kachel op aardgas

  1. Gaskachels- en haarden hebben een lange gebruiksduur. Gaskachels gaan gemiddeld 15 jaar mee waardoor het rendement erg hoog is. Daarbij komt dat wanneer u nu een gaskachel aanschaft, deze pas rond 2035 aan vervanging toe is. Hierdoor kunt u ervan uitgaan dat u geen last krijgt van een eventuele gasafsluiting. 

  2. Een gaskachel heeft geen tot nauwelijks onderhoud nodig. Daarnaast hoeft u de kachel niet vaak schoon te maken. 

  3. Gemak dient de mens. Gaskachels zijn erg gebruiksvriendelijk doordat ze doorgaans met een afstandsbediening aan- en uitgezet kunnen worden. Daarnaast past een gaskachel zich direct aan op de ingestelde warmte. 

  4. Aardgas is nog steeds de goedkoopste energiebron. 

  5. Gaskachels geven een realistisch vuurbeeld en een aangename warmte. 

 

Een kachel of haard op aardgas blijft een verstandige aankoop

Zoals hierboven is uitgelegd, duurt het nog wel even voordat we daadwerkelijk van het gas af zijn. Daarom is een gashaard- of kachel voor nu en de nabije toekomst een uitstekende keuze. Gaat uw voorkeur uit naar een gaskachel- of haard, maar wilt u toch uw persoonlijke CO2-voetafdruk verlagen? Dan raad ik aan om te kijken naar de leeftijd van uw gaskachel. Een gaskachel die namelijk 10 jaar of ouder is heeft een lager rendement en is vervuilender dan een nieuwere gaskachel. 

 

Bij Walo Openhaarden gaan wij voor duurzaam en daarom zijn onze gashaarden en gaskachels van de beste kwaliteit. Bekijk ons aanbod online of kom een kijkje nemen in onze showroom.