Nieuw: Stuv micro-Mega

17-03-2012

Nieuw van Stuv, de Stuv µM (micro-Mega). Bekijk hem hier

micro: het binnenvolume van de haard
Mega: het zicht op de vlammen

De nieuwe eisen:

 • de nieuwe constructies, met een steeds meer doorgedreven thermische isolatie, hebben weinig verwarming nodig en vereisen dus minder krachtige en kleinere haarden.
 • Sommigen willen, terecht, genieten van het plezier van een mooi vlammend vuur en zijn niet tevreden met een zicht op de vlammen via een klein doorkijkvenstertje. Ze verwachten een haard van zekere omvang
 • De normen leggen een milieuvriendelijke werking op: er moet een maximum aan warmte uit de verbrande brandstof worden gehaald (zelfs wanneer het om hernieuwbaare energie gaat) en de uitstoot in de atmosfeer moet zoveel mogelijk worden beperkt.

De nieuwe oplossingen:

 • Een “micro” verbrandingskamer om tot een haard te komen die op een lager vermogen kan werken, heeft stûv het volume van de verbrandingskamer van de μm verminderd. Hoe beperkter de ruimte, hoe hoger de temperatuur en hoe beter de verbranding zal zijn. Een goede verbranding betekent een beter rendement en dus meer energie om het huis te verwarmen, minder om de dampkring op te warmen en minder uitstoot. De verbrandingskamer omhult de houtblokken die gestapeld worden zoals bij een kampvuur.
  Lengte van de houtblokken : 30 cm.
 • Een “mega” haard
  Anderzijds heeft stûv altijd het plezier van het vuur vooropgesteld. Voor de μm hebben we een haard van een zekere omvang en dus met een breed zicht op de vlammen willen behouden, ondanks een verbrandingskamer met beperkte afmetingen.
 • Het zijn die voorwaarden die de bijzondere vorm van de stûv μm hebben bepaald.
 • De stûv μm functioneert met hetzelfde – heel hoog! – prestatievermogen op 5 kW of 10 kW, waardoor hij even goed in een laag energie huis als in een traditioneel huis kan worden geinstalleerd.

Geintegreerd in uw muren

 • De stûv μm wordt gekenmerkt door een doorlopende vorm tussen de binnenkant van de haard, het deurkader en de elementen buiten de haard. Hiernaast wordt de haardhoek groter gemaakt door aan beide kanten van de haard kastjes voor het stockeren van hout en het opbergen van accessoires te installeren. deze elementen – die door stûv zijn ontworpen en in optie worden geleverd – verlengen visueel de gebogen vorm van de haard. de binnenruimte van elke kast kan u naar eigen wens inrichten.

Configureer uw Stuv μM

 • de basishaard heeft een breedte van 78 cm. met zijn vleugels zoals hierboven of op de foto op pagina 2 heeft hij een breedte van 105 cm.
 • de haard kan uitgerust worden met 1 of 2 kasten van 50 of 80 cm om houtblokken en accessoires op te bergen.

Plaatsklare schouwen

 • in het geval van een reeds bewoond huis zijn zware werken niet altijd mogelijk ... De plaatsklare schouwen ontworpen door stûv bieden een eenvoudig antwoord aan mensen die geen kachel willen, maar visueel de haard willen integreren in hun interieur, die het accent op het vuur willen leggen en op de sfeer die het verschaft, eerder dan op het object. De schouwen worden in enkele uren en zonder grote werken geïnstalleerd en integreren interessante functionaliteiten zoals de houtreserve of de in- en uitlaten voor convectielucht.

De verdeling van de verbrandingslucht

 • De verbranding van de houtblokken die ondersteund worden door de bodem van de haard, vereiste een nieuwe studie van het verbrandingssysteem : de lucht verspreidt zich naar verschillende kanten van de kamer om een zo compleet mogelijke verbranding en een doeltreffend schoonvegen van de ruit te verkrijgen. Een enkele bediening optimaliseert de luchtinjectie naargelang het gewenste verbrandingstempo.

De ruit

 • De ruit schuift naar boven om hout bij te laden, voor een werking als open haard of om te grillen. Het uitzicht van de haard verandert niet, ongeacht de stand van de ruit.

De verbrandingskamer in gietijzer

 • De binnenkant van de verbrandingskamer bestaat volledig uit gietijzer. Naast de grote vormvrijheid die dit materi- aal biedt, is het ook heel geschikt voor ver- brandingskamers met een kleiner volume. Het weerstaat goed het contact met de ondersteunde houtblokken.

De haardsokkel

 • Het ontwerp van de haardsokkel laat niets aan het toeval over : de inrichting van de luchtinlaten garandeert een bijna totale verbranding van de as en met zijn grote diepte kan de haard een lange tijd branden zonder de as te moeten verwijderen.

De deur

 • Het dichtingssysteem verzekert een maximale dichtheid. Het is een essentieel element om de kwaliteit van de verbranding te beheersen. Het wordt ingetrokken om gemakkelijker de ruit naar boven te schuiven en slijtage te vermijden, wat een perfecte en blijvende dichtheid garandeert (stûv patent). de deur kantelt naar voren om het schoonmaken van de binnenkant van de ruit te vergemakkelijken. de geleiders en het mechanisme voor het omhoogschuiven van de ruit bevinden zich in het deurkader en zijn rechtstreeks toegankelijk (ander stûv patent).

De μM : een gamma op zich !

 • Technisch: Het vermogen van deze haard kan worden afgesteld tussen 5 en 12 kW, waarbij steeds een rendement van meer dan 80 % behouden blijft.
 • Visueel: De haard kan verschillende configuraties aannemen door al dan niet accessoires aan de zijkant bij te voegen (zie pagina’s 6 tot 9).

Een Stûv μM in een traditioneel huis installeren?

 • Waarom niet profiteren van de voordelen van deze nieuwe haard in een minder geïsoleerd huis? Dit is mogelijk wanneer het vermogen van 11 kW van de stûv μm voldoende is. dit zal bijna altijd het geval zijn wanneer het huis is uitgerust met centrale verwarming. deze zal het overnemen wanneer het echt koud wordt. Er moet worden opgemerkt dat een rechtstreekse aansluiting op buitenlucht niet altijd gemakkelijk is in reeds bestaande woningen. dit is hier ook niet verplicht, zoals dit wel het geval is bij “lage energie” huizen. er moet enkel gezorgd worden voor voldoende luchtverversing en er kan een inlaat voor verse lucht voorzien worden in de nabijheid van de haard.

Het prestatievermogen

De stûv μm werd ontworpen om te beantwoorden aan de meest strikte europese normen en labels : din+ (duitsland), 15 A (oostenrijk), ...

 • Rendement
  - meer dan 80 %
  - Het bijzonderste kenmerk van deze haard is dat het rendement behouden blijft wanneer men het verbrandingstempo van de haard vermindert tot 50 % van zijn nominaal vermogen. Hetzelfde    geldt voor zijn prestaties op het gebied van de uitstoot van Co en fijne deeltjes (oostenrijkse norm 15 A).
 • Co-uitstoot
  - minder dan 0,10 % bij volledig vermogen
  - minder dan 0,12 % bij half vermogen
 • Uitstoot van fijne deeltjes minder dan 40 mg / nm3

De technische kenmerken:

Technische kenmerken Stûv μM

De barbecue

 • de barbecue van de stûv μm biedt een heel andere kookwijze : de voedingsmiddelen worden voor de vlammen gebakken in plaats van boven de gloeiende houtskool. Ze worden door straling gebakken en het lekkende vet wakkert de vlammen niet weer aan, zoals dit wel het geval is bij een horizontale grill.

Eenvoudig in het gebruik

 • enkele seconden volstaan om de grill op de haard (zelfs in werking !) te plaatsen. de braadslede in inox vangt vet en braadjus op, waardoor u de voedingsmiddelen kunt omdraaien zonder de haard of de vloerbekleding te bevuilen. Geuren verspreiden zich niet in het huis ; ze worden immers via de schoorsteen opgezogen.

Heeft u interesse in de Stûv μm? neemt u dan contact met ons op via het contactformulier